sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Pohdintaa ruokinnasta

Olen tässä hiljaksiin etsinyt netistä tietoja ja kysellyt koiraihmisiltä, kun mietitytti koiran ruokinta yleisesti ja miten koiran kuivanappulat olisi parasta tarjoilla. Pitäisikö ne antaa koiralle kuivana vai turvotettuna? Asiaa ei ollutkaan niin yksinkertaista selvittää, mutta kaivoin jotain tietoja esille.

Omena


Kysellessäni asiasta koirakouluttajaltamme Johanna Tammialalta, hän totesi turvottamattomien nappuloiden imevän kosteuden koiran suolistosta ja aiheuttavan koirille esim vatsahaavaa. Se kuulosti hyvinkin loogiselta. Mutta hän ei osannut sihen hätään sanoa, mistä voisin saada tutkimustuloksia ko asiasta.

Netissä niin suomalaisten kuin ulkomaalaistenkin koirapalstailijoiden ylivoimaisesti suosituin mielipide oli, että nappulat annetaan kuivina (vettä lisätään ehkä vasta tarjottaessa vähän joukkoon). MUTTA missään kukaan ei vedonnut mihinkään tutkimustuloksiin, eläinlääkäreiden havintoihin tms. Kuivana antamista perusteltiin lähinnä sillä, että niin on aina tehty (miten raivostuttava lause!) tai että kuivat nappulat puhdistavat koiran hampaat. Nuo "perustelut" eivät kuitenkaan vakuuttaneet skeptikkoa. Kuivana antamisen puolesta en löytänyt ainuttakaan koira-asiantuntijan, eläinlääkärin, tutkijan tms kirjoittamaa artikkelia.

Ruokalepo


Turvottamisen puolesta sen sijaan löytyi joitain kirjoituksia, joissa perusteltiin hyvin miksi nappulat tulisi turvottaa ja kerrottiin mitä turvottamattomat nappulat aiheuttavat koiran suolistolle.

Löytämäni artikkelit nappuloiden turvottamisen puolesta

Bloat
Feeding
Magendrehung

Tässä taas kerrotaan kuivaruoan vaikutuksista hampaiden puhdistumiseen lemmikeillä.

Does dry food clean teeth

Ha-haa-hampaat kunnossa


Olen jo aiemmin kissojen ruokintaa tutkiessani törmännyt kuivanappuloiden ylistykseen hampaita puhdistavasta vaikutuksestaan. Kaikki kuivanappulat eivät kuitenkaan suinkaan auta asiassa. Tavallisesti kuivanappulat puhdistavatkin ehkä hampaan kärjen, mutta ainoastaan tarpeeksi isokokoiset nappulat voivat yltää hankaamaan ikeneen asti, siis sinne missä hammashygienian ongelmat sijaitsevat. Kissoilla ainakin suositellaan raa'an lihan syöttämistä isoina palasina, jolloin liha ylettyy hankaamaan ikeniin asti.
Johannan lisäys: Koirilla saa hampaat pysymään puhtaampina antamalla ruokailun jälkeen hampaiden puhdistamiseen tarkoitetun puruluun.

Kuvassa kissan hampaiden plakin muodostumista vastaan tuotettu kuivanappula


Luettuaan artikkelit nappuloiden turvottamisesta, Sari (Lotan isän Bolivarin omistaja) innostui kokeilemaan asiaa käytännössä. Hän turvotti nappuloita 10 minuuttia ja totesi nappuloista todellakin lähtevän hirmuisesti ilmakuplia ja mietti kuinka paljon ne mahtoivatkaan erittää myös näkymätöntä kaasua. Nyt ilmakuplat ja kaasut haihtuivat huoneilmaan eivätkä jääneet paisuttamaan koirien vatsoja. Yksi ainutkaan Sarin koirista ei röhtäillyt syömisen jälkeen vaikka normaalisti ne niin tekevät. Sarista oli myös hyvä, että tällä 10 minuutin turvottamisella nappulat olivat vielä sisältä kovia ja näin koirien hampaatkin saivat töitä, eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Heidän perheessään aiotaankin nyt ottaa tämä ruokintatapa käyttöön.

Barffaaminen oli alusta asti suurena mielenkiinnon kohteena Lotan ruokavaliota suunniteltaessa. Mutta se hirveän sekava infotulva ja kymmenet eri näkemykset siitä mikä on se ainoa oikea tapa barffata sai innostuksen lannistettua aika nopeasti. Barffauksessa ruokkijalla on suuri vastuu raakaruoan lisäksi annettavien vitamiinien ja hivenaineiden oikeasta määrästä, jotta kaikki koiran kasvamisen/terveenä elämisen tarpeet tulisi tyydytettyä.

Jos Lotta saisi itse valita ruokansa niin alkupalaksi voisi hyvin olla yksi lokki...


Noutajiin perehtyneen eläinlääkäri Tiina Lillukan mielipide asiaan oli, että on typerää lähteä leikkimään koiran terveydellä, kun koiranruokavalmistajat ovat vuosikymmenien tutkimusten perusteella kehittäneet ruokaa, joka tyydyttää koiran kaikki tarpeet. Tosin tietenkin valmistajat myös käyttävät heille edullisia aineksia ruoantuotannossa, mutta pääasiassa ne ovat terveellisiä ja tasapainoisia ja sisältävät tarvittavat vitamiinit yms koiran hyvinvoinnille.

Vähän liian raakaa ruokaa ja pikkusen noloakin...


Lotta tulee saaman sekaruokavalion, jossa yhdistetään laadukaat turvotetut nappulat sekä barf. Aika ja Lotta näyttävät sitten mikä tulee olemaan nappuloiden ja barf-ruoan osuudet ruokavaliossa.

Olisi mielenkiintoista saada lisää infoa asioista ja kuulla muidenkin mielipiteitä.

17 kommenttia:

 1. Mekin taidetaan koittaa tuota 10min turvotusta :)

  Lotalle rapsuja!

  VastaaPoista
 2. Nella saa ruokansa veteen sekoitettuna, mutta ei turvotettuna. Nella ei ole ahne eli itse se sitten syö kun nappulat turvonneet vähän aikaa (5-10 min). Jos nappulat jää seisomaan kauemmin ei se niihin koske. Eli minä noudatan Nellan ohjetta. Luotan myös, että hyvälaatuiset nappulat sisältävät tarvittavat vitamiinit, eli en anna lisäksi vitamiineja. Mutta annan pikkasen kaikkea jotta hän tottuisi kaikkiin ruokiin. Nappuloiden sekaan laitan myös lusikallisen raakaa jauhelihaa, jos Nellan maha on vähänkin löysä. Eläinlääkärin mukaan sitä on tutkittu saksanpaimenkoirilla allergiaa vastaan ja sen on todettu ehkäisevän allergioita.

  Entinen koira oli ruoka-allerginen. Allergia oli kaikille aineille, joita oli nappuloissa joita se söi pentuna. Etsittyäni ja vaihdeltuani nappuloita, jälleen kerran kuuntelin koiraani ja pärjäsin hyvin.

  VastaaPoista
 3. Nellahan on aika fiksu neito =) Lottakin on lopettanut ruoan ahmimisen ja ennemminkin tarvii välillä houkutella häntä syömään, juoksen kupin kanssa karkuun ja Lotan saadessa kiinni saa ruoan saaliikseen ja sitten ruoka yleensä taas maistuukin.

  VastaaPoista
 4. Meillä Roki syö nappulansa kuivana, joskus hieman lorautan vettä iltaruoan joukkoon koska illalla se saa enemmän. Roki huolehtii hienosti itse nesteytyksestä kuivat nappulat syötyään, niinpä sillä onkin aina suuri kulhollinen kylmää raikasta vettä jota se juo heti syötyään ison määrän. Roki ei suostu syömään nappuloita jos ne ovat vähänkään turvonneet. Hampaita hoidamme myös harjauksen avulla. Eläinlääkäriltäni ostin koiran hammasharjan ja sitä käytämme aina joskus iltaisin, ei joka ilta kuitenkaan; hyvänmakuisen tahnan kera.

  Lihaa annan Rokille satunnaisesti 2-4 krt/kk, liha vaihtelee. Joskus jauhelihaa, joskus raakaa luuta jossa on lihaa mukana, joskus härän häntää raakana jne. Ja kyllä maistuu :)

  VastaaPoista
 5. Tuli vielä tosta syömättömyydestä mieleeni että joulun jälkeen kun Roki nirsoili nappuloiden kanssa mielestäni huolestuttavan pitkään, niin aloin tehdä niin että mittasin nappulat kuppiin ja laitoin kupin paikoilleen (istutin Rokin normaalisti odottamaan ruokaansa). Sitten kumarruin itse kupin ääreen ja olin syöväni nappuloita hyvällä halulla ja murahdin Rokille jos se yritti tulla kupin lähelle. Siinä hän katseli innoissaan että kon kerran äiskällekin kelpaa niin johan mullekin! Ja johan hotki ruokansa kun annoin luvan Rokille itse ensin "syötyäni" :)

  VastaaPoista
 6. Niin noiden liittämieni linkkien mukaan olisi kuitenkin syytä välttää antamasta koiran juoda ainakaan kovin paljon vettä heti syötyään nappulat kuivana, jottei aiheutuisi kaasuuntumista vatsassa. Nappuloiden turvottamisella saadaan kaasut poistumaan ilmaan koiran suoliston sijasta.

  Häränhäntä kuulostaa herkulliselta ja tarviikin ostaa Lotalle myös sellaista =)

  VastaaPoista
 7. Mäkin olen "syönyt" Lotan ruokaa, muttei ollut kauheesti vaikutusta tyttöön.

  VastaaPoista
 8. Meillä on nyt ruokaa turvotettu 10 min. Kyllä sieltä vaan kummasti kuplia nousee ja poksahtelee kun kuuntelee. Lahja ja Helmi ei kyllä tykkää uudesta systeemistä, liian hidas palvelu ;) Kyttäävät ruokakuppeja ja ovat ihan täpinässä, on se kumma kun ruokakuppeja ei anneta heti.

  VastaaPoista
 9. Hiljaa (vai poksahdellen?) hyvää tulee... Ruoka on kuitenkin mennyt alas, oletan?

  VastaaPoista
 10. Kokeilin kanssa teidän kaikkien innostamana nyt tuota 10 min turvotusta aamulla...sain hyvin karvaita katseita armaalta koiraltani kun iskin kupin sen eteen :D muuta loppujen lopuksi se kyllä sen söi! Mutta tosiaan kovasti tulee kuplia napuista!
  Tanja: Härän häntäpaloja ostin ihan Prisman lihahyllystä ja pakastin yksittäin. Kannattaa vain seurailla koiran syömistä koska Rokilla on 2 krt jäänyt se häntäluu hampaisiin kiinni kun hounaa sitä niin kovin :)

  VastaaPoista
 11. Täytyykin käydä tänään Prisman kautta =)

  VastaaPoista
 12. Hei Lotta, minä tiedän hyvän syyn tuohun syömattömyyteen! Niin paljon tapahtuu eihän sitä ehdi symistä ajatella. Olen keksinyt miten iiiihania poikakoirat voivat olla ja nekin ovat minusta ja varmaan kohta myös sinusta niiiin kovin kiinnostuneita ;-) Minulla alkoi eka juoksu. Olen nyt iso tyttö ja kyllä ruoka kohta taas maistuu!! Odottakoon vain!

  VastaaPoista
 13. Täälläkin odotellaan kovasti koska ne juoksut ihan oikeasti alkaisi ja menisi ohi ja ruoka olisi taas mahassa, eikä kupissa. Taitaa kaikki muut sisarukset keretä aikuistumaan ennen... Onnea vaan naiseudesta =D

  VastaaPoista
 14. Onnea Nellalle naiseksi kasvamisesta, hieno juttu ja Tanja; kukin ajallaan, olet vain kärsivällinen.

  Väliaikatietoa meiltä napujen 10 min turvottamisesta: Roki on nyt alkanut syömään niitä oikein hyvin, pientä kyräilyä ilmassa edelleen mutta jätkä on ilmeisesti hokannut, että ei kai tässä vaihtoehtojakaan kauheasti ole :D

  Mutta meillä on ilmavaivoja tullut nyt 150% lisää, siis ihan hirveästi! Kun syötimme aikanaan Eagle Packia, oli Rokilla ilmavaivoja. Vaihdettuamme ruuan Golden Eagleen, katosivat ilmavaivat ja nyt ne ovat palanneet tämän 10 min turvotuskokeilun aikana ja todella suurissa määrin. Jatkamme kuitenkin vielä testiä jonkun aikaa...

  VastaaPoista
 15. Kyllä ne Lotan ja Missin juoksut sitten ajallaan tulevat, eiväthän tytöt ole vasta kuin 8kk ikäisiä eli ihan kakaroita vielä :)

  Meillä ei tuo ruuan turvotus ole aiheuttanut juurikaan mitään, tuntuu kyllä että ulosteen määrä olisi lisääntynyt. Tai sitten musta vaan tuntuu...? Tytöt on edelleen vähän näreissään kun ruoka ei tule heti, mutta nyt maltetaan odottaa jo vähän paremmin.

  Luulisi että turvottamalla ilmavaivat lähtisivät, kun ainakin osa kaasuista on poistunut jo turvotusvaiheessa?

  VastaaPoista
 16. Niin sitä minäkin tuossa turvottamisessa ihmettelen että miten siitä voi tulla ilmavaivoja kun tarkoitus olisi juuri päin vastoin :D No meiän Roketista nyt voi oottaa mitä vaan :) testit jatkuu...

  VastaaPoista