keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Jälkiä ja saaliita =)

Lurppahuuli odottaa nameja


Lotan kanssa ollaan tehty itsekehiteltyjä nouto-haku-jälki (tai jotain sinne päin) -harjoituksia pienestä pitäen.

Aluksi Lotta sai opetella "etsi"-käskystä löytämään lattiallle jonoon ripoteltuja nameja. Samaa alettiin tehdä sitten myös ulkona. Namien välimatka ja ripottelualue on pidentynyt, mutta muuten harjoitus on pidetty samanlaisena. Ja välillä vain yksinkertaisesti heitetään kourallinen nameja lattialle tai maahan ja annetaan Lotan poimia ne vapaasti. Kissatkin ovat usein mielellään mukana etsinnöissä, tosin Lotta on nopeampi ja koiran namit eivät edes ole hemmoteltujen viiksiniekkojen makuun.

Pellolla risteilee traktorin tekemiä poluja, joista saa loihdittua hauskat "namiradat", joita juosta herkkuvanan perässä


Sisällä ollaan tehty lattiaan jälkeä lihaisalla luulla, joka piilotetaan jonnekin asuntoon ja Lotan pitää löytää se haistelemalla. Jälkeä tehtäessä Lotta on suljetun oven takana odottamassa, kunnes ovi sitten avataan ja Lotan pitää istua kiltisti odottamaan, kunnes saa "etsi"-käskyn. Lotta ampaisee aina innokkaasti nenä tuhisten aarteenetsintään. Herkun löydyttyä se käsketään tuomaan ensin käskyttäjän luo, sitten Lotta komennetaan irrottamaan luusta ja heti perään annetaan palkinto takaisin Lotan haltuun. Löytämistä vaikeutetaan jatkuvasti ja luun piilopaikka voi olla pahvilaatikon tai pöydän alla jne. Lotta on oppinut "etsi":n tosi nopeasti ja löydettyään piilotetun aarteen niin on ihan muikeana ja soikeana kehuista, kun on niin hieno ja fiksu tyttö =D

Köysi on oiva lelu vetämisleikiin, jonka aikana Lotasta kuoriutuu "kaamea" muriseva peto


Lotalle ollaan myös alettu heittämään jokin verran leluja ja keppejä. Hakeminen onnistuukin tytöltä hyvin, mutta hänen on vielä vaikea muistaa, että saalis pitäisi tuoda heittäjälle takaisin. Meidän heittäjien tarvii vielä selvittää tuomiseen liittyvät koulutusniksit ja sitten vasta päästään tosissaan toimeen. Myös damin kanssa leikkiminen/opettelu on listalla...

Lotan lempiasento on maata ja nukkua selällään jalat kohti taivasta - myös leikkiminen käy tässä asennossa


Viime viikolla Lotta sai kokeilla tosissaan jäljestämistä aamulenkillä. Rikkoutumattomalle lumihangelle oli ilmestynyt mystisesti veripisaroita ympäriinsä, ehkä petolintu oli lentänyt ylitse saalista roikottaen? Veren haisteleminen antoi koiran kuonolle kunnolla töitä ja Lotta oli aivan täpinöissään. Siinä nuuskuttelussa kuluikin pitkä tovi.
Lopulta Jatkettuamme matkaa Lotta sai yhtäkkiä jalat alleen ja syöksyi keskelle peltoa kaivamaan jotain polulta. ja sieltähän löytyi ihanan tuoreehko rusakon takajalka. Lotta seisoi mehukas jalka suussaan katsellen alta kulmainsa mamaa, joka saapui ottamaan arvoesinettä häneltä. Koiruus luovutti kuitenkin koiven pitkin hampain, mutta ilahtui saadessaan sen heti takaisin, mutta joutui jälleen harmikseen luovuttamaan sen pois. Onneksi Lotta unohti paistin suht nopeasti ja loppulenkistä kävelin jäniksenkäpälä taskussa. Viimein "onnenkalu" päätyi puun oksalle metsän eläinten kaluttavaksi.

2 kommenttia:

  1. No teillähän on reeniä ollut niin kotona kuin luonnossakin :D Hienosti kuulostaa menevän. Meillä on damiin kanssa tutustuttu pikku hiljaa...Lähinnä mennään vielä niin että annan sen Rokin suuhun ja kehun pojan maasta taivaisiin ja otan sen pois ja jätän kaverin huomiotta ja taas annan damin ja taas kehuja kehuja :) Muutaman kerran olen heittänytkin ihan sisällä ja kyllä se sen hienosti mamille kantaa :) Tuollaisia riistakokemuksia meillä ei vielä ole mutta sitten kun lumet sulaa, meillä alkaa Porin seudun kultaisten taipparitreenit...niitä innolla ootellen. Mietityttää vaan että osaankohan opastaa Rokia oikein....on itselle niin täysin vieras laji mutta toivotaan että hyvin menee! Kohti taipumuskoetta kohoaa katseemme määrätietoisesti ;) Olisi kyllä niin ihanaa joskus läpäistä taipparit Rokin kanssa <3 Rapsutuksia Lottikselle, neiti se vaan muuttu naisellisemmaksi kun katselee uusia kuvia.

    VastaaPoista
  2. Tuossa aiemmin keskustelin yhden kouluttajan kanssa, että voisi olla syytä tutustua etukäteen vaikka kirjallisuuden kautta eri lajeihin. Olisi varmasti paljon helpompaa sisäistää opit harjoituksissa, kun tietää mihin niillä LOPULTA tähdätään, varsinkin TOKOssa. Että näkisi sen metsän puilta ja osaisi sitten hoitaa kutakin puuta metsän vaatimalla tavalla, tai jotain sinne päin... =)

    Ei muuta kuin kirjoja etsimään.

    Tarviikin kokeilla tuota damin kanssa. Olisi sitten tuttu vehje ennen harkkoja. Mä en edes ajattele taippareita. Sen näkee sitten onko meistä (musta) siihen.

    VastaaPoista